top of page
  • hannafrilans

Lustologi – Avdramatiserar samtal om sex- och samlevnad


Prata naturligt och fritt från skam med ditt barn om sex - det går! Läkaren Moa Ståhl, 28 år, vill bryta stigmat kring samtal om sex. Hon vill göra skillnad för människors välmående och i vår släpps hennes onlinebaserade kurs Lustologi för föräldrar och lärare.Under de år som Moa Ståhl hunnit arbeta som underläkare insåg hon hur lite patienterna kan om kroppen. Det saknades kunskap kring fullt naturliga ämnen som kroppshår, hormoner, onani, könsidentitet, mens och mycket mer. Många var de unga männen som sökte för en knöl i pungen som visade sig vara en helt vanlig bitestikel. Även knottror kring ollonet är ofta en oro orsakad av normala talgkörtlar.

– Det är också många killar som önskar få Viagra utskrivet som inte fått bra råd alls över hur man kan hantera lust och sviktande erektion.


Eftersom besöken hos en läkare är så korta fanns ingen tid för att förklara på ett pedagogiskt sätt så att patienten kunde gå därifrån med ny kunskap. Tanken på ett eget företag började ta form.

– Jag blev läkare för att jag ville göra skillnad för människor, men det finns ingen tid alls för det mellanmänskliga i vården i Sverige idag.


Till läkare söker man sig om man tror att man är sjuk på något sätt, det friska får människor ofta inte hjälp med att förstå att det är fullt normalt. Sexologi, läran om människans sexualitet, hanterar den friska delen av kroppen och sinnet.

– Under sista året på läkarlinjen gick vi en kurs i sexologi som var fantastisk! Redan då insåg jag nog att jag hellre arbetade med det friska i kroppen istället för det sjuka.


Efter att ha arbetat som underläkare några år hamnade Moa i utmattning på grund av den ohälsosamma stressen och den ständiga känslan av att inte hinna med. Under samma period blev hon gravid. Tanken på att inte gå tillbaka till sitt jobb som läkare utan istället starta företag inom sexualupplysning började ta form.

– Jag råkade få världens enklaste bebis och har en jämställd partner, så det har funnits tid för mig att utveckla min idé.


Nu har Moa arbetat fram ett koncept för föräldrar om tycker det är svårt att prata om sex med sina barn. Många föräldrar låter skolan ta snacket om sex med barnen men sexualundervisningen ligger först i åttonde klass i Sverige, det tycker Moa är alldeles för sent.

– Föräldrar till mellanstadiebarn tror inte att de behöver ha de här samtalen. Man luras in i falsk säkerhet av barnlås på datorerna och samhället som säger att man pratar om detta i åttan. Som förälder är man rädd för vad barn ska hitta på nätet, men barn hanterar detta mycket bättre, och tidigare, än vad vi tror. Om man låter dem.


Moa föreläser ute i skolorna men då i 8:e klass och detta vill hon förändra.

– Samtycke och relationer ska ingå i alla ämnen sedan 2022 enligt läroplanen.


Moa erbjuder workshops för lärare och målet är att få skolor att förstå att hon behövs redan i mellanstadiet.

– Men det är ett beslut som rektorerna måste ta, inte lärarna.


Frågorna i materialet är pedagogiskt upplagda även för föräldrarna och det enkla är ofta det bästa menar Moa.

– Man kan till exempel starta en dialog genom att föräldrarna berättar hur de föräldrarna, hur det kändes och hur man vet att den andra gillar en tillbaka.


Moa är mån om att vara inkluderande i den onlinebaserade kurs hon släpper under våren. Alla bilder ska vara anatomiskt korrekta som är representativa för hur kön ser ut, olika hudfärger, läggningar könsidentitet osv. Onlinekursen är till för föräldrar men är ämnad att fungera tillsammans med barnen och anpassad för 8-12 år. Där finns allt från vad man behöver veta inför puberteten, hur kroppen fungerar och ”vuxensaker” man kan hitta på nätet. Inte bara menskoll och stopp min kropp.

– I framtiden vill jag nå personer inom exempelvis LSS, det är en grupp som vi ofta förbiser i samhället och som tyvärr ofta är mer utsatta för övergrepp.


Vuxna är ofta rädda för de explicita samtalen. Skolbarn efterfrågar dock mest samtal om samtycke och relationer.

– Man behöver inte börja med att prata om sex och samlag. Det går minst lika bra att börja med att prata om hur man ser om någon vill kramas eller inte.


Det pratas mycket om porr i media och hur det skadar hjärnan. Moa berättar att porrberoende är ett beteendeberoende precis som spelberoende. Det är frisättningen av dopmanin i hjärnan den beroende är efter. Efter ett tag kräver hjärnan den. Beroendet i sig är inte skadligt, så som alkohol eller droger, men man får en skev uppfattning kring vad sex är, vad som är normalt och vad folk generellt tycker om.

– Det är här vuxna måste våga ta samtalen och finnas som en trygg normalitet. Men vi måste framförallt förändra skolan. Man kan rikta sig till föräldrar hur mycket som helst men många har inte resurserna för att gå kurser, varken ekonomiskt eller mentalt. Så det är framförallt i skolan förändringen måste ske.Tre tips för att underlätta samtalen med barnen:

Välj ett tillfälle när du och ditt barn är lugna och tillfreds, ibland kan det vara enklare att göra något annat samtidigt som att gå en promenad.Håll det enkelt och lägg ditt obehag åt sidan. När vi är obekväma gör vi ofta omskrivningar och pratar luddigt, men de här samtalen blir bäst med raka frågor och svar.Var nyfiken. Fråga vidare och låt ditt barn berätta hur mycket hen vet och vad hen har för upplevelse - låt pekpinnarna vara om du vill ha fler samtal!

27 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page