Att skriva en bok om en människa som funnits på riktigt jämfört med en helt fiktiv person, visade sig vara en riktig utmaning. Inte för all research jag var tvungen att göra, utan pga den respekt jag kände för min huvudperson Hilda Sparre. Nu droppar kommentarer om romanen in, och det verkar som att jag lyckats i min intention då jag får omdömen som det i rubriken.

Jag visste redan från början att jag ville ge Hilda upprättelse. Om hon hade varit man skulle det rests en staty eller åtminstone en byst av henne på central plats i Mölndal. Nu har hon istället försvunnit ur historien trots att det endast är henne vi har att tacka för att Gunnebo slott nu finns tillgängligt för alla och dess ägor är kulturminnesbevarade.

Inget älskar jag mer (länk till Bokus) är inte helt sann. Jag har suttit många timmar på Mölndals stadsmuseum och läst folks anekdoter och minnen om familjen, och runt detta vävt min historia. Familjen verkar ha varit gladlynt, busig, konstnärlig och intellektuell.

Dottern Britta gifte sig med en tysk militär och fick en dotter. Margareta gifte sig fyra gånger och fick inga barn. Jag funderade mycket över deras judiska ursprung och hur detta skulle ha kunnat krocka med tidens nationalsocialism. Göteborg är i mångt och mycket uppbyggt av olika judiska affärsmän och hade runt sekelskiftet 1899-1900 det tråkiga smeknamnet Judeborg. Hur många vet detta idag?

Jag vill med min roman även slå ett slag för tanten. Den bästa av alla personligheter vi har! Robusta, kärleksfulla, livsnjutande och kunniga människor. Kvinniskor. Hur kan vi låta denna samhällets ryggrad stå i skuggan år ut och år in? Det är tantens tid nu, släpp in dem, släpp fram dem!

Följ mig gärna:

6 Replies to “Ett fint och annorlunda personporträtt”

 1. Hej hur får man tag i boken om hilda?hon är ju otroligt intressant som person!

 2. Hej Hanna,
  Trevligt att du har skrivit en bok om Hilda Sparres tid på Gunnebo. Hilda Sparre har väl ett gott renommé och eftermäle. Hon är ju inte glömd. Vad behöver hon för upprättelse? Familjen Sparre återförde den forna glansen till Gunnebo och höll ofta stora fester i byggnaden. Båda döttrarnas bröllopsfester hölls på slottet. Hon hade också otaliga kända gäster på besök under åren. De kvarvarande byggnaderna rustades upp och parken började återställas.

  Jag har sammanställt en del om Gunnebo slott, fam. Hall och fam. Sparre.
  I Facebookgruppen ”Mölndalsbilder från Hembygdsföreningen”
  https://www.facebook.com/groups/446963752917013

  1. Jag vet inte vilken generation du tillhör men jag har inte hört ett ord om henne under min skoltid i Mölndal. Familjen Denninghoff är det inte många som känner till heller, eller att det var Hildas pappa som lät bygga palatset som nu (fortfarande väl?) tillhör SKF. Om du googlar på Gunnebo slott överöses vi av artiklar om John Hall. Inte många ord är skrivna om den kvinna som såg till att denna nationalskatt nu finns tillgänglig för allmänheten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *